środa, 3 października 2012

zupa fasolowa

Okres jesienno - zimowy to czas, kiedy staję się miłośnikiem zup wszelakich. Tegoroczny sezon zupowy zainaugurowałam TYM przepisem, wprowadzając niewielkie modyfikacje.

 

składniki:
30 dkg świeżej fasoli
1 duża marchew
5 ziemniaków
1 czerwona papryka
ząbek czosnku
majeranek, sól, pieprz
mąka kukurydziana
odrobina śmietany
masło
ok. 2 l wody

Ugotować fasolę - ok. 1 godz. Wymienić wodę, dodać pokrojone ziemniaki, marchew, paprykę i czosnek. Doprawić solą i majerankiem i gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą miękkie podbić mąką ze śmietaną. Zagotować. Dodać trochę masła, doprawić.

1 komentarze:

anet pisze...

:)jakie piękne zdjęcie. My bez śmietany bo pewna cześć rodziny nie jada mleka i przetworów:D

Prześlij komentarz