środa, 7 września 2011

Placuszki z jabłkami

W dzieciństwie pyszne placuszki z jabłkami przygotowywała Babcia. Ten przepis - spośród tych wypróbowanych - jest najbliższy babcinemu ideałowi. Znaleziony w Biblioteczce Poradnika Domowego; Przepisy Czytelników, Wiosna.


składniki:
20 dag mąki
2 jaja
niepełna szklanka mleka
2-3 duże jabłka
szczypta soli, cukier puder
cukier waniliowy, olej

Mąkę wsypać do miseczki, dodać jaja, odrobinę oleju, mleko oraz sól. Wszystko wymieszać tak, by nie było grudek. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, włożyć do ciasta i wymieszać.Kłaść łyżką na rozgrzany olej niewielkie porcje i smażyć. Gotowe placuszki posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Podawać zaraz po usmażeniu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz