piątek, 16 września 2011

sałatka śledziowa

Za rybami nie przepadam, ale rozsądek nakazuje skubnąć od czasu do czasu. Wobec tego maskuję tę rybę w potrawie jak się da ;) Ot choćby w sałatce. Na bazie przepisu z TEJ strony.


składniki:
600 g ziemniaków
słoik śledzi marynowanych w zalewie estragonowej (w źródłowym przepisie są filety)
cebula
kwaskowate jabłko
100 g ogórków konserwowych (zamiast kiszonych)
po 150 ml majonezu i śmietany
(łyżka octu winnego - pominęłam)
szczypta białego pieprzu
(oprócz tego użyłam soli)

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Dodać majonez wymieszany ze śmietaną, doprawić.

0 komentarze:

Prześlij komentarz