środa, 17 sierpnia 2011

Bułeczki maślane

Smaczne, puchate i łatwe w przygotowaniu bułeczki.
Przepis znaleziony TUTAJ


1 szklanka ciepłego mleka
1 1/2 suchych drożdży lub 3 -4 dag świeżych
2 łyżki masła
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków
1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka do smarowania bułeczek
ziarenka do posypania

Drożdże wsypać do ciepłego mleka i zostawić na chwilę, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (zbliżony kształtem do koła). Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w ślimaczka (koniec wcisnąć pod spód utworzonej bułeczki).

Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać np. sezamem. Piec około 12 minut, aż będą jasno złote. Pyszne jedzone same, równie smaczne z dżemem lub serem.

uwagi:
moje musiały się piec prawie 30 minut



0 komentarze:

Prześlij komentarz