Ziemniaki z mięsem na niedzielny obiad, ale trochę inaczej. Przepis znaleziony TUTAJ
składniki:
1 kg ziemniaków
polędwiczka z indyka
50 dkg pieczarek
2 jajka
15 dkg startego żółtego sera
kilka plasterków szynki
3 łyżki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ketchup
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażyć na maśle, do odparowania płynu, przyprawić. Podobnie postąpić - tyle że na oliwie - z pokrojonym na cienkie paski mięsem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać gałką. Na to wyłożyć mięso i pieczarki polewając ketchupem. Przykryć drugą warstwą ziemniaków, posypać gałką i wylać roztrzepane jajka zmieszane z mlekiem i ułożyć plastry szynki. Posypać tartym serem. Zapiec w temp. 180 stopni przez 45 minut (można przykryć folią alu lub przykrywką; ja tego nie zrobiłam).
środa, 26 października 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz